Maak van je tuin een droomtuin

tuinimpressie

Een tuin in Veste Verde is behoorlijk wat groter dan de gemiddelde tuin in Brandevoort. Ga je hier wonen, dan wil je natuurlijk echt gebruikmaken van die buitenruimte. Hoe je dat doet, is helemaal aan jou; je tuin is voldoende besloten om hem in te richten zoals jij dat wilt. Wordt het een traditionele tuin die past bij het nostalgische karakter van Brandevoort? Een Bourgondische of Toscaanse tuin? Of ga je liever voor strak design met moderne loungehoeken? “Bij het creëren van een tuin gaat het om persoonlijke smaak”, weet Frank Stegers, een ervaren tuinontwerper uit Brandevoort. Trends vindt hij dan ook niet zo belangrijk; liever nog gaat hij voor tijdloze ontwerpen, zolang ze maar passen bij de gebruiker. Frank wil daarom altijd weten wie zijn klanten zijn, hoe zij het interieur van hun huis hebben ingericht en liefst zelfs welke boeken ze op de boekenplank hebben staan. “Als iemand bijvoorbeeld in huis een sfeer van geborgenheid heeft gecreëerd, ligt het niet voor de hand om een strakke, zakelijke en afstandelijke tuin te ontwerpen. Daarin zou zo iemand zich niet thuis voelen.” Het gaat dus kortom om de beleving die jij zoekt: de echte ‘personal touch’.

Dynamiek

Veste Verde wordt hét groene blok in De Veste, denkt Frank. “We hebben het over tuinen, dus ook over groenbeleving. En zolang je niet te overdadig gebruikmaakt van geschoren hagen of vormgegeven boompjes, kan het groen echt iets toevoegen aan je tuin.” Daarnaast gaat het volgens Frank om: bloemen, kleur, beleving, geur, seizoenen en leven. “Er moet dynamiek in een tuin zitten, je moet de kleuren zien veranderen, uitlopers zien ontstaan en verrast worden door het leven in je tuin.” Een beplantingsplan is daarbij onmisbaar: niet iedere plant doet het goed op iedere plaats. “Dat maakt het ook wel makkelijker om keuzes te maken; als je geen rekening hoefde te houden met zon, schaduw, (micro)klimaat, water en droogte, zou je namelijk moeten kiezen uit duizenden planten.” Ga je vervolgens op zoek naar jouw favoriete kleuren of vormen, dan wordt het volgens de ontwerper vanzelf duidelijk hoe je van jouw tuin een droomtuin maakt.

Laat je inspireren

Diverse ideeën in de ontwerpen van Frank kunnen je inspireren tot verrassende oplossingen voor jouw tuin. Hierboven geeft hij een voorbeeld, speciaal voor een tuin in Veste Verde. “Ik laat de tuin nog groter lijken dan hij al is”, verklapt Frank. “Doordat je vanuit het huis niet meteen de complete tuin ziet, ontstaat er een spanningsveld. Je vraagt je af wat er nog achter zit.” Vraag jij je af hoe je jouw tuin het best kunt inrichten? Frank Stegers helpt je graag.