Karakteristiek en modern wonen hand in hand

plattegrond-veste-verde

In De Veste in Brandevoort lijkt iedere woning op zichzelf te staan, als een apart ontworpen gebouw. Iedere gevel heeft zijn eigen kleur, eigen indeling en eigen materialisatie.
Achter die gevels bevinden zich verrassend eigentijdse woningen met alle luxe van de eenentwintigste eeuw: goede plattegronden, hoogwaardige kwaliteit, veel comfort, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. Die combinatie maakt Brandevoort tot een gewilde locatie.

De woningen in Veste Verde zijn ontworpen door drie architectenbureaus: LSWA, Knoups en KOW. LSWA architecten coördineerde het project. De bedoeling was een plan te ontwikkelen met woningen die mensen aanspreken én betaalbaar zijn voor een grote doelgroep, passend binnen de traditie van Brandevoort. De ontwerpers stonden dus voor de opgave om binnen een strikt budget toch kwaliteit neer te zetten en de woningen meerwaarde mee te geven. “Daarin lag wel een uitdaging”, erkent Cees Seelen, architect bij LSWA. “We proberen als architect altijd om een project zo mooi mogelijk te maken, binnen de economische haalbaarheid. Ik denk dat we daar hier heel goed in geslaagd zijn.”
Toegevoegde waarde De meerwaarde zit hier onder meer in de diepte van de tuinen. Cees Seelen: “Waar in Brandevoort de binnenterreinen meestal een openbare functie hebben, hebben we hier een groot deel van het binnenterrein gebruikt voor privétuinen. Dat is redelijk uniek in de wijk.”

Daarnaast beschikken de woningen over doordachte plattegronden die geschikt zijn voor veel verschillende doelgroepen. Bewoners kunnen hier alle kanten mee op en bovendien kunnen ze kiezen voor extra opties. De woningen voldoen uiteraard aan alle kwaliteitseisen en hebben een ‘groen energielabel’, waardoor de energiekosten fors lager zijn dan bij een gemiddelde woning.

Eigenheid binnen samenhang

In de gevels van de woningen in Veste Verde is de hand van de verschillende architecten te zien. Dit versterkt het gevarieerde gevelbeeld. In de uitstraling past het plan nog steeds bij het beeldkwaliteitplan dat gebaseerd is op degelijke, klassieke traditie. “In die samenhang zit ook de kracht van dit plan. Het is een onderdeel van het beeld in De Veste en meteen een waardevolle aanvulling op wat er al is.”
Met de komst van Veste Verde wordt Brandevoort verder afgebouwd.
Naarmate de wijk groeit en zich ontwikkelt, groeit de diversiteit en komen er steeds meer leuke plekken om te wonen. De combinatie van een ruim huis voor een heel goede prijs met een grote tuin, maakt het heel aantrekkelijk om juist hier te gaan wonen, in Veste Verde.

brandevoort_achitectuur_groot